De helende kracht van klank

Het gebruik van klank als helende kracht gaat vele duizenden jaren terug. Het was een belangrijk onderdeel van de genezingsrituelen van o.a. de aboriginals, sjamanen en tibetanen. Klankschalen zijn ronde schalen die ook wel singing bowls of Tibetaanse schalen worden genoemd. Ze bestaan uit zeven metalen: goud, zilver, koper, ijzer, tin, zink en lood.In de Himalaya landen ontstonden de eerste klankschalen, ± 2500 v. Chr. Op dit moment zijn we die oude wijsheid weer aan het herontdekken.

Tijdens een klankmassage werk ik met klankschalen, windchimes, de rainstick, tingsha’s, stemvorken en een oceandrum. Eveneens pas ik helingtechnieken toe vanuit de oude traditie van de Inca sjamanen. Daarbij werk ik met ratels, veren, een sjamanendrum en mijn stem. U ligt op een massagetafel en ondertussen werk ik met de instrumenten op en om u heen. De geluidstrillingen van de instrumenten bereiken iedere cel van het lichaam en de lichaamsenergie wordt in balans gebracht, je wordt als het ware opnieuw gestemd. De klanken brengen evenwicht, rust en harmonie in het lichaam waardoor er een diepe ontspanning ontstaat. Het innerlijke lichaam wordt als het ware gemasseerd.Onze hoofden maken vaak overuren. Klank kan het denken overstijgen, het brengt je terug naar de stilte in jezelf, nodigt uit tot groei en verandering: oude dingen loslaten en openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Er kan een vorm van bewustwording en helderheid bovenkomen rondom bepaalde situaties. Het geheel rond ik af met een voetenmassage. Meestal ervaart men na afloop een gevoel van ruimte, rust en ontspanning!

Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel (Plato).Kinderen reageren over het algemeen heel spontaan op de klankmassage. Ze stellen allerlei vragen en willen graag zelf de instrumenten aanraken en bespelen. Dit doen we dan samen, het maakt de sfeer gezellig en ontspannen. Hooggevoelige kinderen en volwassenen kunnen moeite hebben met aarden en alle prikkels om hen heen. Hen geef ik enkele grondings- en beschermingsoefeningen mee. Als je stevig op de grond staat kun je beter mee bewegen op het ritme van het leven.


Voor wie

Klankschalenmassage is met name geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen die:

  • stressvolle situaties hebben meegemaakt of doormaken
  • onrustig en prikkelgevoelig zijn
  • teveel in “het hoofd zitten”
  • spanningen in het lichaam vast houden
  • slecht kunnen inslapen
  • hooggevoelig zijn
  • gewoon een heerlijk ontspannen moment willen ervaren

Een duo klank massage is ook mogelijk. Een ouder met een jong kind kunnen dan samen gezellig op de massagetafel liggen. Bij twee volwassenen kan de een liggen en de ander ervaart dan de klanken zittend op een stoel. Het geheel zal wel een iets minder diepe ervaring zijn.Leontien Schiphorst  |  06 10880624 |  info@leontienschiphorst.com