Spel is de taal van kinderen

Met mijn ervaring en de diverse studies heb ik een eigen werkvorm ontwikkeld die effectief is, kortdurend en aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Ik werk veel met klank, kleur en creativiteit. Het zijn prachtige middelen om kinderen naar hun eigen wijsheid te begeleiden. Elke coaching begin ik met een klankschalenmassage. Vanuit die ontspanning komen kinderen makkelijker en dichter bij zichzelf. Het is een soort reis naar binnen die we samen maken op geluid. Ik vraag hen altijd of er nog plekjes zijn waar ik de klankschaal of stemvork nog even extra op kan zetten. Deze ”pijnplekken” kunnen ze feilloos aangeven, evenals de kleur die die plek nodig heeft om weer helemaal beter te worden. Deze kleurvisualisaties kunnen kinderen snel en makkelijk uitvoeren. De combinatie van klank en kleur werken energetisch zeer helend! Afrondend geef ik een zachte voetmassage waarbij er meestal een verstilling plaatsvindt en het voorgaande de ruimte krijgt om in te werken.Vervolgens maken we de overstap naar het creatieve gedeelte. Door het stevig krassen met zelf uitgekozen kleuren komen die emoties boven die nu belangrijk zijn. Hiermee gaan we aan de slag. Kinderen praten niet altijd gemakkelijk over wat hen bezighoudt, maar via spel kunnen ze zich uiten. Spel is de taal van kinderen. Door middel van bepaald speelgoed kunnen zij veel van hun “lading” kwijtraken. Tekenopdrachten en het uitspelen en nabootsen van gebeurtenissen zijn belangrijke middelen om situaties te leren begrijpen, te verwerken en om inzicht te krijgen hoe er mee om te gaan. Het niet-zichtbare wordt zichtbaar gemaakt. Creativiteit is een prachtig middel om kinderen op een speelse manier naar hun eigen wijsheid te begeleiden. Er komt ruimte om te praten over onderwerpen waar het kind anders niet zo makkelijk over zou beginnen.Omgaan met dagelijkse prikkels

Veel kinderen vinden het moeilijk de grote hoeveelheid dagelijkse prikkels te verwerken. Dit kan zijn uitwerking hebben op het gedrag. Sommigen worden hyperactief, zeer emotioneel en anderen sluiten zich juist meer af en kunnen zich terugtrekken in hun eigen fantasiewereld, willen graag alleen spelen.

Enkele kenmerken van hooggevoelige kinderen zijn; sterk rechtvaardigheidsgevoel, merken veel details op, hebben een rijke, innerlijke belevingswereld, denken diep over dingen na, kunnen zich meer dan gemiddeld storen aan lichamelijk ongemak en hebben meer last van onrust en een slechte sfeer. Voorafgaand aan een overprikkeling zendt elk lichaam waarschuwingssignalen uit; pas op, het wordt teveel! Het leren herkennen hiervan, het stellen van grenzen en het weer in evenwicht komen na een overprikkeling zijn wezenlijke lessen voor een hooggevoelig kind.Kinderen van deze tijd zijn wijs en vragen om andere regels en normen, andere zorg en begeleiding. Ook de juiste voeding met weinig suikers speelt een zeer belangrijke rol bij het sensitieve kind. Het is belangrijk hen serieus te nemen en hen te ondersteunen in hun gevoeligheid. Er is vaak veel behoefte aan rust en ontspanning waardoor ze alles wat ze opdoen weer los kunnen laten. Uw kind masseren werkt hierbij erg positief! Indien nodig leer ik kinderen enkele ontspannings- en grondingsoefeningen om zich stevig neer te kunnen zetten en zich te kunnen beschermen voor al de prikkels om hen heen. Als een boom met sterke wortels, die kalm en vriendelijk zijn eigen plek inneemt.

Ouders worden betrokken bij het proces. Na afloop van elke sessie vertel ik in het kort, als de situatie dit toelaat, wat we gedaan hebben en wat er leeft bij uw kind. Eventueel geef ik adviezen om thuis mee aan de slag te gaan. Na 4 keer volgt er een oudergesprek. Samen gaan we dan bekijken waar uw kind op dat moment staat en waar uw kind eventueel nog behoefte aan heeft om weer in balans te komen.


Leontien Schiphorst  |  06 10880624 |  info@leontienschiphorst.com